Actival Extra filmtabletta 90x+30x

Actival Extra filmtabletta vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és antioxidánsokkal.

Actival Extra filmtabletta

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Actival Extra filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Actival Extra filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell alkalmazni az Actival Extra filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Actival Extra filmtablettát tárolni?
6. További információk

1. Milyen típusú gyógyszer az Actival Extra filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Actival Extra filmtabletta multivitamin tartalmú készítmény, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, bétakarotinnal, luteinnel és likopinnel.

Fokozott szükséglet vagy csökkent bevitel okozta általános vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemhiányos állapotok megelőzésére.
A multivitamin pótlás különösen javasolt az alábbi esetekben:
- kiegyensúlyozatlan táplálkozás (pl.: fogyókúra, vegetarianizmus)
- jelentős fizikai igénybevétel (pl.: sport).

2. Tudnivalók az Actival Extra filmtabletta szedése előtt
Ne szedje az Actival Extra filmtablettát
-ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy az Actival Extra filmtabletta egyéb összetevőjére,
-ha veseelégtelenségben vagy vesekövességben szenved,
-ha pajzsmirigy-túlműködés állapota áll fenn és annak kezelése alatti időszak, radiojód terápia esetén,
-fennálló A- vagy D-vitamin túladagolás esetén,
-ha retinoid kezelés alatt áll,
-ha a normálisnál magasabb a vérének vagy a vizeletének a kalcium szintje,
-ha fokozott vastárolással járó kórfolyamatban (hemokromatózis, hemosziderózis) szenved,
-ha rézanyagcsere örökletes zavarában (Wilson-kórban) szenved.
-A készítmény szójaolajat tartalmaz.
Ne szedje a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.

Az Actival Extra filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
-ha a máj- és epeúti megbetegedésben szenved,
-ha vesebeteg,
-ha Ön bizonyos cukrokra érzékeny (a készítmény szacharóz és glüköz tartalmaz miatt). Ezekben az esetekben az alkalmazást megelőzően kérje ki a kezelőorvosa véleményét!

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Más multivitamin típusú készítménnyel való együttes szedése nem javasolt.
Egyidejű alkalmazása kerülendő más A-, D-, E-, K- vitamin, nyomelem, valamint retinoid tartalmú készítményekkel a túlzott bevitel lehetősége miatt! D-vitaminnal vagy kalciummal való együttes alkalmazás esetén magas vérkalciumszint alakulhat ki.
A kölcsönhatások elkerülése érdekében a filmtabletta és más gyógyszerek (gyomorsavcsökkentők, illetve fluorokinolont, tetraciklint, fenitoint, penicillamint, biszfoszfonátot tartalmazó gyógyszerek bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie!
Előzetes orvosi javaslat alapján alkalmazható együtt kumarin típusú véralvadásgátlóval, folsav antagonistával, levodopa és I-tiroxin (pajzsmirigy-hormon) tartalmú gyógyszerrel.

Az Actival Extra filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Nagy mennyiségű rostot és/vagy fitinsavat tartalmazó élelmiszerek (pl. gabonafélék, teljes kiörlésű lisztből készült kenyér, búzakorpa) a készítményben lévő nyomelemek felszívódását csökkenthetik.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Bár az Actival Extra filmtabletta nem a terhesek, szoptató anyák igényei szerint összeállított vitaminkészítmény, de az ajánlott napi adagot (napi 1 filmtabletta) szedheti terhesség és szoptatás alatt.
Terhesség esetén vegye figyelembe, hogy 5500NE (nemzetközi egység)-et meghaladó A-vitamin és 600NE-et meghaladó D3-vitamin bevitele nem javasolt.
A retinol kiválasztódik az anyatejjel, ezért nagy dózisú A-vitamin alkalmazása szoptatás alatt nem javasolt. Szoptatás alatt a napi ajánlott adag 4000NE.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Actival Extra filmtabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk az Actival Extra filmtabletta egyes összetevőiről
A készítmény glükózt, szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. A készítmény szójaolajat is tartalmaz. Ne szedje a készítményt amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
Az Actival Extra filmtabletta nem jelent számottevő kalóriabevitelt, így cukorbetegek is alkalmazhatják. A riboflavin (B2-vitamin) a vizeletet sárgára festheti. A nagy dózisú C-vitamin egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja, ezért a laboratóriumi vizsgálatot elrendelő orvost tájékoztassa arról, ha Ön C-vitamin tartalmú készítményt szed.
A készítmény színezéket (kinolinsárga, narancssárga S, indigókármin) tartalmaz, allergiás reakciókat tartalmaz.

3. Hogyan kell alkalmazni az Actival Extra filmtablettát?
Az Actival Extra filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja felnőtteknek naponta 1 filmtabletta. A filmtablettát célszerű étkezés végén kevés folyadékkal, egészben, szétrágás nélkül, bevenni. A készítményt a szedést indokló állapot, vagy betegség fennállása alatt, folyamatosan javasolt szedni.
A készítmény gyermekeknek nem javasolt.

Ha az előírtnál több Actival Extra filmtablettát vett be
Az Actival Extra filmtabletta hatóanyagtartalma nem jelent túladagolási kockázatot. Hosszú távon, emelt adagokban szedve A-, D-, E-vitamin túladagolás előfordulhat. Amennyiben az orvosa másképpen nem rendeli, a napi javasolt adagot ne lépje túl.
A javasolt adag sokszorosának bevételekor gyomorpanaszok, ritkán túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek.
Túlzott mértékű A-vitamin bevitele fáradékonyságot, ingerlékenységet, étvágytalanságot, gyomor-bélrendszeri tüneteket, bőr- és haj- elváltozásokat (bőrpír, viszketés) hozhat létre.

Igen nagy dózisú D-vitamin bevitele a normálisnál magasabb kalcium szinthez vezethet a vérben (ennek tünetei: hányinger, hányás, olthatatlan szomjúság, bő vizelés és székrekedés).
Nagyobb E-vitamin adagok hosszú időn keresztül történő bevitele gyomor-bélrendszeri tüneteket, fáradtságot és gyengeséget okozhat.

Ha elfelejtette alkalmazni az Actival Extra filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, folytassa a kezelést az előírások szerint.

Ha idő előtt abbahagyja az Actival Extra filmtabletta szedését
A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így az Actival Extra filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A készítmény szedése mellett nagyon ritkán – 10 000-ből kevesebb, mint egy esetben – túlérzékenységi reakciók (bőrkiütés, csalánkiütés, bőrviszketés) léphetnek fel.
Ha bármilyen mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell az Actival Extra filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 25˚C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Actival Extra filmtablettát. A lejártai idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információ
Mit tartalmaz Az Actival Extra filmtabletta
- a készítmény hatóanyagai 1 filmtablettában:
0,5mg (1666 NE) all-(E)-retinol (retinol-acetát formájában) (A-vitamin), 1,8mg (1000 NE) bétakarotin, 1,4mg tiamin (tiamin-nitrát formájában) (B1-vitamin), 1,6mg riboflavin (B2-vitamin), 18mg nikotinamid (B3-vitamin), 6mg pantoténsav (kalcium-pantotenát formájában) (B5-vitamin), 2mg piridoxin (piridoxin-hidroklorid formájában) (B6-vitamin), 0,001 mgcianokobalamin (B12-vitamin), 0,2mg folsav, 0,03mg biotin (H-vitamin), 125mg aszkorbinsav (C-vitamin), 0,005mg (200 NE) kolekalciferol (D3-vitamin), 20,1mg (30 NE) alfa-toroferol (alfa-tokoferol-acetát formájában) (E-vitamin), 0,04mg fitomenadion (K-vitamin), 10mg para-amino-benzoesav, 5mg rutozid, 200mg kalcium (vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát formájában), 155mg foszfor (vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát formájában), 15mg cink (cink-szulfát-monohidrát formájában), 4mg vas (vas(II)-glükonát formájában), 1mg bór (bórsav formájában), 1mg mangán (mangán(II)-szulfát-monohidrát formájában), 1,4mg réz (réz-glükonát formájában), 0,1mg jód (kálium-jodát formájában), 0,075 molibdén (ammónium-molibdát-tetrahidrát formájában), 0,024mg króm (króm-pikolinát formájában), 0,04mg szelén (szelénsav formájában), 0,01mg vanádium (ammónium-metavaanadát formájában), 0,3mg lutein és 0,3mg likopin.
- egyéb összetevők:
Tablettamag: butil-hidroxi-toluol (E321), trinátrium-citrát, citromsav, maltodextrin, dl-afla-tokoferol-acetát, dl-alfa-tokoferol, zselatin (hal; hidrolizált, borjú és fiatal disznó bőr), kalcium-szilikát, szilícium-dioxid, részlegesen hidrogénezett szójababolaj, cukor, kukoricakeményítő, glükóz szirup, nátrium-aszkorbát, módosított ételkeményítő, trikalcium-foszfát, akácia mézga (E414), magnézium-sztearát, mannit, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-cellulóz.
Bevonat: Opadry II. Green 85K21832
Részlegesen hidrolizált policinil-alkohol, talkum, titán-dioxid (E171), magrogol (PEG 3350), szója lecitin, indigó kármin (FDandC Blue 2), vas-oxid, sárga (E172), kinolinsárga (E104).

Milyen az Actival Extra filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Zöld, hosszúkás filmtabletta, mindkét oldalán felezővonallal. 30db, 60db, 90db filmtabletta alumínium zárófóliával és fehér csavaros polipropilén kupakkal lezárt fehér HDPE tablettatartályban. 1 tartály dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Gyártó:
Béres Gyógyszergyár Zrt.
5005 Szolnok, Nagysándor József út 39.

OGYI-T-9416/01 30x
OGYI-T-9416/02 60x
OGYI-T-9416/03 90x

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:
2010. december 15.

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"