Az allergia kialakulásának okai

Zilola 5mg filmtabletta

Az allergia korunk civilizációs betegsége. A betegek száma fokozatosan nő, Európában és hazánkban mára már minden ötödik ember allergiásnak mondható. Az allergia fogalma 1906-ra nyúlik vissza, amikor Clemens von Pirquet, bécsi gyermekorvos néhány betegénél ÁRTALMATLAN környezeti összetevőkkel, például háziporral, pollenekkel és egyes élelmiszerekkel szemben túlérzékenységi reakciót tapasztalt. A Pirquet által meghonosított új kifejezés a görög allosz („más, eltérő”) és ergon („működés, tevékenység”) szavak összetételéből származik.

Az allergia kialakulásának okai
Az allergia kialakulásának okai

Ahhoz hogy megértsük az allergia okait, tudnunk kell, hogy az immunrendszer védekezése során a szervezetbe kerülő idegen anyagokkal szemben (pl. baktérium, gomba, vírus) - azért, hogy hatástalanítsa azokat- , ellenanyagokat termel.
Az allergia egy hibás immunválasz, mely folyamat során gyulladásos reakció zajlik le, immunglobulin (IgE) felszabadulással, de tévhit, hogy az allergia az immunrendszer gyengesége lenne.
Az allergiás hajlamot génjeinkben hordozzuk, azonban az, hogy kiből és milyen mértékben lesz allergiás, az a környezeti hatásoktól függ.
Ahhoz, hogy az allergia valakiben kifejlődjön, szervezetének többször kell a kiváltó ágenssel – allergénnel – találkoznia. Az első alkalommal még nem lesznek tünetek, de az arra hajlamos egyénben legközelebb a legkisebb mennyiség is heves reakciókat válthat ki.

Már gyermekkorban megmutatkozhat az allergiás hajlam, és igen gyakori, hogy az eltérő típusú allergiás betegségek követik egymást – pl. szénanátha, asthma, atópiás dermatitis (bőrgyulladás). Nem ritka az sem, hogy ezek a betegségek egyszerre jelentkeznek.
Az allergiás megbetegedések erős családi halmozódást mutatnak, pl. egypetéjű ikreknél mintegy 70% az esélye annak, hogy ugyanaz az allergiás betegség az ikerpár mindkét tagjánál kialakul. Azoknál a gyermekeknél, ahol a szülők is valamilyen allergiában szenvednek, nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, ráadásul az ilyen gyermekeknél a tünetek is rendszerint súlyosabbak, mint a nem allergiás szülők gyermekeinél. Előfordulhat az is, hogy például a mogyoróra érzékeny szülő gyermeke parlagfű-allergiában fog szenvedni, vagy ekcémás lesz.
Ma azt tapasztaljuk, hogy azoknál, akik gyermekkorban gyakran estek át különböző felső légúti fertőzésen, ritkábban alakul ki allergiás megbetegedés.

Az allergiás reakciót számos allergén kiválthatja, mint pl. a növények pollene, az állati szőr, házi poratka, az étel, vagy akár egyes gyógyszerek.
Ha pl. pollen kerül a szervezetbe, és érintkezik a nyálkahártyával, a pollen- nyálkahártya kötődés különböző anyagok (ún. mediátorok) felszabadítását indítja el. Ilyenkor megjelennek az ismert allergiás tünetek - tüsszögés, orrfolyás, köhögés, szem és orrviszketés, vagy akár bőrviszketés, csalánkiütés, nehézlégzés, köhögés.


Az allergiás reakciókért elsősorban felelős, legfontosabb mediátor a hisztamin, bármi is a kiváltó ok. Itt fontos megemlíteni a keresztreakciót, amiről akkor beszélünk, amikor az allergiás reakciót nem az eredeti ismert allergén váltja ki, hanem egy hozzá nagyon hasonló szerkezetű anyag. Ez létrejöhet például hasonló növények között, vagy akár pollen és gyümölcs között. Gyakran előfordul, hogy aki parlagfűre érzékeny, annál a banán vagy dinnye elfogyasztása hasonló tüneteket produkál, mint a pollen. Az allergia megjelenhet orális szindrómaként is, például ajak-, nyelvduzzanat, vagy viszketés formájában. Az is nehezen megjósolható, hogy mikor és milyen mennyiségű allergén fogja beindítani az allergiás folyamatot.


Allergia típusai és tünetei

A leggyakoribb allergiás betegség a szénanátha – szaknyelven az allergiás rhinitis. Attól függően, hogy a tünetek pollenszezonhoz kötötten, vagy egész évben jelentkeznek, megkülönböztetünk szezonális vagy intermittáló (időszakonként előforduló), és perenniális (egész éven át tartó) vagy perzisztáló (folyamatosan fennálló) szénanáthát.

A perenniális náthát kiváltó források leggyakrabban a házipor, állati szőr, penészgomba, különböző kémiai anyagok. Ezekkel az allergénekkel folyamatosan találkozik a szervezet, kiiktatásuk is meglehetősen nehéz, pedig az allergiás betegségek kezelésének egyik legfontosabb lépése a megelőzés. A tapasztalat azonban az, hogy a gyakori alapos takarítás – portalanítás, atkátalanítás –, vagy kedvenc háziállatunktól való megválás, a körülmények vagy az érzelmi kötődés miatt nem valósul meg.

A pollen szezonhoz kötött allergiás nátha időszaka már márciusban megkezdődik a mogyoró, éger, juhar, nyár és fűzfa virágzásával. Egészen a nyár elejéig folytatódik ezek sora, kiegészülve a fűfélék, rozs, búza és egyéb növények pollenszórásával. A legmagasabb allergenitása a pázsitfűféléknek, az üröm- és parlagfűnek van. Ez utóbbi augusztus-szeptember hónapokban tombol. Érdemes beszerezni egy pollennaptárt (gyógyszertár, internet, stb.) és megfigyelni, hogy az allergiás tünetek jelentkezésekor éppen milyen növények közelében tartózkodtunk.

Az allergia jellegzetes tünetei a tüsszögés, vízszerű orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás és hallójárati viszketés, általános tünetei a fejfájás és fáradékonyság. Ezek nagyon hasonlítanak a megfázás tüneteire, ezért igen fontos a betegség alapos kivizsgálása, és a diagnózis felállítása után a megfelelő kezelés kiválasztása. A vizsgálati és kezelési módszerek részletezése a következő írásunk témája lesz.
Amennyiben Ön a tünetei alapján bizonyos abban, hogy allergiája van, rendelkezésre állnak recept nélkül kapható, hatékony antihisztamin készítmények. A legmodernebb készítmények már nem okoznak álmosságot, fáradékonyságot. A levocetirizine hatóanyag ráadásul már egy óra elteltével képes csillapítani a tüneteket, és több mint 24 órán tart a hatása. Naponta egy tabletta elegendő, hogy kellemetlen közérzete jelentősen javuljon. Amennyiben bizonytalan, hogy allergiája van, feltétlenül forduljon háziorvosához, vagy jelentkezzen az Önhöz közeli allergológiai szakrendelésen.

dr. Horváth Zsuzsanna
fül-orr-gége, allergológus szakorvos

Honlap: http://www.zilola.hu

Termék:

Zilola 5mg filmtabletta 28x 2190 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

.