A felfekvés megelőzése és terápiája

A decubitus diagnózisa sajnos napjainkban is igen sok szakember, orvos, ápolószemélyzet számára rettegett kórkép. Hazánkban évente kb. 10.000 decubitusos beteggel lehet számolni, az enyhébb formák előfordulása még ennél is nagyobb. A decubitusos beteg ápolása munkaerő-igényes és drága.

A decubitus klinikai jelentősége
A statisztikai adatok szerint a kórházi betegek 3-11%-ában fordul elő decubitus. A betegek 3-4%-ánál a kórházi kezelés mellett, annak ellenére vagy annak hatására alakul ki. Speciális profilú osztályokon ez az arány a 40%-ot is meghaladja. A decubitus incidenciája évről-évre világszerte növekvő tendenciát mutat.

Sok esetben a krónikus fájdalomállapot fenntartásával a beteg szenvedéseit tovább fokozza, az egyén izolálódik, depresszió alakul ki és előfordul, hogy a gyógyulásba vetett hitét feladja. Hibás az a felfogás, amely megjelenését a terminális stádium velejárójának tekinti, mivel a decubitusos betegeknek közel 40%-a meggyógyul.

A decubitus terápiája igen drága. Emellett kezelése igen nagy ápolási erőfeszítést igényel. Az ápolási idő többszörösére megnő, munkaerő-igényes, gyakran betegenként két nővér közreműködésére van szükség (forgatás, ágytálazás, tisztábatevés, sebkezelés). Fizikailag is komoly megterhelést jelent, egyben speciális gyógykezelési ismereteket tesz szükségessé.

Hajlamosító tényezők, rizikófaktorok
- Mozgásszegénység, immobilitás
- Lázas állapotok
- Alultápláltság
- Inkontinentia
- Vérátaramlási zavarok
- Kövérség
- Diabetes
- Bőrbetegségek
- Fagyás

Az otthonában ápolt betegnél is nagyon fontos, hogy gondoljunk a felfekvés lehetőségére, ne várjuk meg jeleinek mutatkozását, hanem előzzük meg azt)

Kerüljük a tartós nyomási behatást. Változtassuk gyakran a beteg helyzetét, hogy az elkerülhetetlen nyomás legalább óránként a test más-más részét érje. A fekvő beteg ne állandóan hanyatt feküdjön, gyakran fordítsuk hol a bal, hol a jobb oldalára. Ha a beteg magatehetetlen és visszadölne a hátára, úgy lepedőbe húzott pléddel vagy párnával támasszuk ki. A lepedő száraz, feszesre húzott és gyürődésmentes legyen. A beteget hasra is fordíthatjuk, de gondosan ügyeljünk, hogy könnyen tudjon lélegezni. A nyomásnak különösen kitett testtájak (keresztcsont, farpofák, könyök, sarok) alá helyezzünk laticelből párnákat, gyűrűket és használjuk a vérkeringést, az anyagcserét segítő,- frissítő,- nyugtató készítményeket. Az ágytálat a beteget jól megemelve, kíméletesen kell a beteg alá helyezni és a lehető legrövidebb időn belül eltávolítani.

Védjük betegünk bőrét, oly módon, hogy rendszeresen fürdessük vagy mosdassuk, bőrét mindenhol gondosan és kíméletesen töröljük szárazra. Az összefekvö, bepárásodásra hajlamos bőrfelületekre a MEDI Fleur használata kiemelten fontos.

A megfelelő vérkeringést a megfelelő készítmények használata mellett - nyomásmentesítéssel segíthetjük elő, a forgatással, mozgatással, az ágyban végezhető, szakember (otthonápolási szolgálat tagja) által betanított tornával és masszázzsal és a test melegen tartásával. A masszázs legegyszerűbb formája pl. a beteg hátának, fenekének frottírtörölközővel való enyhe dörzsölgetése, majd MEDI Fleur-rel való bedörzsölése.

A felfekvés kezelése kezdeti stádiumban az otthonában ápolt betegnél is lehetséges, sőt sok esetben eredményesebb is. Ilyenkor alkalmaznunk kell a kezelő orvos, vagy ápolónő által meghatározott fertőtlenítést a hámhiányos területen, majd a nedves sebfelületet steril gézlappal fel kell itatni. A seb környékének védésére, hámosítására és fedésére szintén a szakember által meghatározott anyagokat használhatunk. A későbbiekben bemutatásra kerülő szakvélemények alapján ebbe a körbe tartozik a SUNFLEUR által gyártott „MEDI Fleur felfekvést megelőző, extra sensitive bőrregeneráló gél˝ is. Ezek a szerek a decubitus súlyosabb eseteiben is, a beteg otthonában Is jó eredménnyel alkalmazhatók, ilyenkor azonban feltétlenül szükséges a szoros orvosi ellenőrzés.

Honlap: http://www.sunfleur.hu

Termék:

MediFleur felfekvés ellen gél 200ml 2192 Ft
MediFleur XXL felfekvés elleni gél 300ml 2990 Ft
MediFleur felfekvést megelőző sensitive gél 100ml 1860 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu