Co-Vit multivitamin filmtabletta 60x

1399 Ft
Eredeti ár: 2116 Ft
23 Ft/db

Multivitamin étrend-kiegészítő készítmény.

Az A vitamin a zsírban oldódó vitaminok egyike. A nevet gyűjtőfogalomként használják, különböző, de hatásában azonos vegyületeket értve alatta. Ezek a retinol (tulajdonképpeni A vitamin), a retinal, az alfa-karotin, a béta-karotin, a gamma-karotin és a béta-kriptoxantin. A kariotinoidok előanyagok (provitamin), melyek a szervezetben A vitaminná alakulnak át.
Szervezetünkben a szem, a bőr, a tüdők, a belek (általában a nyálkahártyák), a csontok és a fogak egészségéhez járul hozzá. Szükséges a normális sebgyógyuláshoz, és szerepet játszik a sejtosztódásban, és -differenciálódásban. Fő forrásuk a sárga és zöld levelű zöldségek, a tej, a tojás és az emlősök, valamint halak mája.

D vitamint két forrásból szerezhetünk: a D2 vitamint, másik nevén ergokalciferol, növények termelik. Élesztő-tartalmú ételek, gabonafélék, tejtermékek tartalmazzák. A D3 vitamint (kolekalciferol) bőrünk állítja elő napfény hatására. Ennek hatása erősebb, mint a D2 vitaminé, melynek több átalakuláson kell átesni a szervezetben, hogy ki tudja fejteni hatását. Jelentős szerepet játszik a kalcium és foszfor anyagcserében, így a csontok egészségéhez elengedhetetlen.

A C vitamin, kémiai nevén aszkorbinsav, az élő szervezet alapvető folyamataiban játszik szerepet, így igen széleskörű élettani hatásokkal rendelkezik. Jelentős szerepet játszik a vas felszívódásában. Nélkülözhetetlen a csontok és kötőszövetek felépítéséhez, valamint az immunrendszer működéséhez. Fontos tulajdonsága, hogy antioxidáns, vagyis védi a sejteket a normál működésük közben keletkező szabad gyökök károsító hatásától.

Szervezetünk, számos állatfajtól eltérően, nem képes előállítani, így külső forrásokból kell megszereznünk. Citrusfélékben, paprikában, valamint számos gyümölcsben, zöldség- és főzelékfélében megtalálható. Érdemes nyersen, salátának, vagy kissé párolva fogyasztani őket, mivel erőteljesebb hőhatásra a C-vitamin nagy része lebomlik.
A C-vitamin szintetizálását Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük, aki munkásságáért orvosi és életmű Nobel-díjat kapott.

Az E vitamin, akárcsak az A vitamin több hasonló hatású vegyületet ölel fel, az ún. tokoferolokat, melyek közül leghatásosabb az α-tokoferol.
Természetes módon növényi olajokból tudjuk ellátni szervezetünket E vitaminnal. Napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolajban, mandulában található meg.

A szervezetünkben található vas nagy része a vérünk vörös színét adó és az oxigén-szállításban alapvető szerepet játszó hemoglobinban van. Enzimek és az izomsejtek működéséhez is alapvető. Mivel a bélbolyhok leválásával folyamatosan veszítünk egy kis mennyiségű vasat, így a folyamatos utánpótlásról gondoskodni kell.

A vasat két formában vihetjük a szervezetünkbe. A főleg állati eredetű, ún. hem vas könnyebben felszívódik, ám ez a kisebb része a bevitt vasmennyiségnek. A nagyrészt növényi eredetű nem hem vas teszi ki vasbevitelünk nagyobb részét, ám ennek felszívódása sokkal rosszabb. Segíti felszívódását, ha állati eredetű fehérjével vagy C vitaminnal együtt fogyasztjuk. A vas felszívódása csökkenhet a teában található csersav, növényi rostok és túlzott kalcium-bevitel hatására. Nőknél a menstruációs vérveszteség nagyobb mértékű vasvesztéshez vezet, így fokozottabb odafigyelést igényel a pótlása. Nők számára az ajánlott napi vasmennyiség 15 mg, míg férfiaknak 10 mg.
Vasat nagyobb mennyiségben tartalmazó táplálékok a hüvelyesek, a máj, szója, búzacsíra, tonhalolaj, húsok, halak, tojás, aszalt sárgabarack.

A cink igen sokrétű szerepet tölt be testünk működésében. Több mint 100 enzim alkotórésze, így igen összetett mechanizmusok elengedhetetlen hozzávalója. A sejtmembrán épségének fenntartásában, enzimatikus folyamatok szabályozásában játszik szerepet, valamint anyagcsere-folyamatok modulálásában. A szaglásban és az ízlelésben is fontos szerepet játszik, valamint a bőr egészségéhez is hozzájárul. A táplálékkal felvett cink nagy része nem szívódik fel. Fő forrásai a marhahús, olajos szardínia, búzacsíra és a tökmag.

A Co-VIT multivitamin étrend-kiegészítő filmtabletta a legfontosabb vitaminok és nyomelemek kombinációja, mely ezek fokozott szükséglete vagy csökkent bevitele által okozott hiányállapotok megelőzésére szolgáló étrend-kiegészítő készítmény. Az A, C, D, E -vitaminok, valamint a cink és a vas pótlására felnőtteknek naponta 1 vagy 2 filmtabletta fogyasztása javasolt, melyek akár egyidejűleg is bevehetők. A filmtablettákat étkezés közben egy pohár vízzel javasolt bevenni.

Hatóanyag filmtablettánként
C-vitamin 90mg
Cink 12,5mg
E-vitamin 11mg
Vas 8mg
A-vitamin 650µg
D-vitamin 50µg (2000NE)

Gyártja és forglamazza:
Meditop Gyógyszeripari Kft.
2097 Pilisborosjenő, Ady Endre u. 1.

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

.