Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

1324 Ft
95 Ft/db

A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövidtávú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. A reflux betegség a sav visszacsorgása a gyomorból a nyelőcsőbe, amely így begyulladhat és fájdalmat okozhat. Ennek lehetséges tünetei a mellkasban jelentkező fájdalmas égő érzés, amely elérheti egészen a torkot (gyomorégés), vagy savanyú íz a szájban (savas felböfögés).

Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
pantoprazol

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelõorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelõen szedje.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplõ információkra a késõbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát, ha tünetei 2 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
- Kezelõorvosával való megbeszélés nélkül 4 hétnél tovább ne szedje a Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (továbbiakban: Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedése elõtt
3. Hogyan kell szedni a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelõ ?pumpát?. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban.

A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövidtávú kezelésére alkalmazzák felnõtteknél.
A reflux betegség a sav visszacsorgása a gyomorból a nyelõcsõbe, amely így begyulladhat és fájdalmat okozhat. Ennek lehetséges tünetei a mellkasban jelentkezõ fájdalmas égõ érzés, amely elérheti egészen a torkot (gyomorégés), vagy savanyú íz a szájban (savas felböfögés).

Elõfordulhat, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta 1 napi szedése után megszûnik, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál. Elõfordulhat, hogy a tünetek enyhítésének érdekében a tablettákat 2-3 egymást követõ napon be kell venni.

Feltétlenül keresse fel kezelõorvosát, ha tünetei 2 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt

Ne szedje a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát:
- ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevõjére,
- ha atazanavirt (HIV fertõzés kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed. Lásd az ?Egyéb gyógyszerek és a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta? részt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedése elõtt beszéljen kezelõorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha 4 vagy több hétig folyamatosan kezelték gyomorégéssel vagy emésztési zavarral,
- ha elmúlt 55 éves és naponta recept nélkül kapható gyógyszert szed emésztési zavarára,
- ha elmúlt 55 éves és bármilyen, a gyomorsavnak a nyelõcsõbe történõ visszafolyására utaló, úgynevezett refluxos tünete újonnan jelentkezett vagy nemrégiben megváltozott,
- ha korábban már volt gyomorfekélye vagy gyomormûtétje,
- ha májproblémái vannak vagy sárgaságban szenved (a bõr vagy a szemfehérje besárgulása),
- ha valamilyen súlyos panasz vagy betegség miatt rendszeresen orvoshoz jár,
- ha endoszkópos vizsgálatra vagy urea kilégzési tesztnek nevezett vizsgálatra kell mennie,
- ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A),
- ha korábban bármilyen bõrreakciót tapasztalt a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettához hasonló gyomorsavcsökkentõ gyógyszer szedése esetén.

Azonnal tájékoztassa kezelõorvosát a gyógyszer szedése elõtt vagy után, ha az alábbiak bármelyikét észleli. Ezek egy másik, súlyosabb betegség tünetei lehetnek.
- nem várt testsúlyvesztés (nem fogyókúrával vagy testmozgással függ össze),
- hányás, különösen, ha ismételten fordul elõ,
- vérhányás; ez úgy néz ki, mintha fekete kávézacc lenne a hányadékban,
- vért lát a székletében; a széklet fekete vagy szurokszerû lehet,
- nyelési nehézség vagy fájdalom nyeléskor,
- sápadt és gyengének érzi magát (vérszegénység),
- mellkasi fájdalom,
- gyomorfájás,
- súlyos és/vagy nem szûnõ hasmenés, mivel a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta kis mértékben fokozza a fertõzéses hasmenés kockázatát.

Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bõrterületen, azonnal beszéljen a kezelõorvosával, mivel szükséges lehet a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteirõl, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelõorvosának.

Kezelõorvosa dönthet úgy, hogy szükség van bizonyos, rosszindulatú betegséget kizáró vizsgálatok elvégzésére, mivel a pantoprazol enyhíti a rák tüneteit, és ez késleltetheti a betegség megállapítását. Ha tünetei a kezelés ellenére sem szûnnek, akkor további vizsgálatok elvégzését fogják mérlegelni.

Ha hosszabb ideig szenved gyomorégéstõl vagy emésztési zavartól, ne feledje rendszeresen felkeresni kezelõorvosát.

Gyermekek és serdülõk
A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülõk nem szedhetik, mivel ebben a fiatalabb korcsoportban nem állnak rendelkezésre biztonságossági információk.

Egyéb gyógyszerek és a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereirõl. A Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatásosságát, ezért tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbiak bármelyikét szedi:
- olyan gyógyszereket, mint pl. a ketokonazol, az itrakonazol és a pozakonazol (gombás fertõzések kezelésére szolgáló gyógyszerek) vagy az erlotinib (amit bizonyos daganattípusok kezelésére alkalmaznak), mert a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta gátolhatja ezeknek a gyógyszereknek a megfelelõ mûködését,
- warfarint illetve fenprokumont, amelyek a vér sûrûsödését vagy hígulását befolyásolják. Ilyen esetben további vizsgálatokra lehet szükség,
- atazanavirt (amit a HIV-fertõzés kezelésére használnak),
- metotrexátot (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és daganatos megbetegedés kezelésére alkalmazzák). Ha Ön metotrexátot szed, kezelõorvosa átmenetileg szüneteltetheti a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta kezelését, mert a pantoprazol növelheti a metotrexát szintjét a vérben.

Ne szedje a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát olyan más gyógyszerekkel együtt, amelyek csökkentik a gyomorban termelõdõ sav mennyiségét, például más protonpumpa-gátlók (omeprazol, lanzoprazol vagy rabeprazol) vagy H2-antagonisták (pl. ranitidin, famotidin).
Szedheti azonban a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát savlekötõkkel (pl. magaldrát, alginsav, nátrium-bikarbonát, alumínium-hidroxid, magnézium-karbonát vagy ezek kombinációi), amennyiben szükséges.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedje a gyógyszert, ha terhes vagy szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetõsége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése elõtt beszéljen kezelõorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjármûvezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha mellékhatásokat, például szédülést vagy látászavart észlel, akkor ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.

3. Hogyan kell szedni a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát?

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja naponta 1 tabletta. A javasolt napi 20 mg pantoprazol adagot nem szabad túllépni.

Ezt a gyógyszert legalább 2-3 egymást követõ napig kell szedni. Akkor hagyja abba a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta szedését, amikor tünetei teljesen megszûntek. Elõfordulhat, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta 1 napi szedése után megszûnik, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál.

Ha 2 hetes folyamatos szedés után a tünetei még nem szûntek meg, forduljon kezelõorvosához. Kezelõorvosával való megbeszélés nélkül 4 hétnél tovább ne szedje a Gaxtron Start 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát.

A tablettát étkezés elõtt kell bevenni, minden nap ugyanabban az idõben. A tablettát egészben kell bevenni egy kis vízzel. A tablettát nem szabad szétrágni vagy eltörni.

Ha az elõírtnál több Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát vett be
Tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét, ha az ajánlott adagnál többet vett be. Ha lehetséges, vigye magával a gyógyszerét és ezt a betegtájékoztatót.

Ha elfelejtette bevenni a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következõ, rendes adagot a szokásos idõben vegye be.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelõorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelõorvosához, vagy keresse fel az Önhöz legközelebb esõ kórház sürgõsségi osztályát:

- Súlyos allergiás reakciók (ritka: 10 000-bõl 1-10 beteget érinthet):: a nyelv és/vagy a torok megdagadása, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézség, az arc allergiás megdagadása (Quincke-ödéma/angioödéma), erõs szédülés, ami nagyon heves szívdobogással és fokozott verejtékezéssel társul.

- Súlyos bõrtünetek (gyakorisága nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhetõ meg): a bõr felhólyagosodása vagy hámlása és az egészségi állapot gyors romlása, a szem, orr, száj/ajkak vagy a nemi szervek elváltozásai (enyhe vérzését is beleértve) (Stevens-Johnson szindróma, Lyell szindróma, erythema multiforme) és fényérzékenység.

- Egyéb súlyos állapotok (gyakorisága nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhetõ meg): a bõr vagy a szemfehérje besárgulása (súlyos májsejt-károsodás, sárgaság) vagy láz, kiütés, és a vesék megnagyobbodása, alkalmanként fájdalmas vizeléssel és derékfájdalommal (súlyos vesegyulladás).

Egyéb mellékhatások:
- Gyakori (10 -bõl legfeljebb 1 beteget érinthet):
jóindulatú gyomorpolipok
- Nem gyakori (1000-bõl 1-10 beteget érinthet):
fejfájás, szédülés, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, szájszárazság, hasfájás és kellemetlen hasi érzés, bõrkiütés, fertõzéses bõrkiütés, hólyagosodás, viszketés, gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet, alvászavarok.
A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta, kissé megnövelheti a csípõ-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, fõként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelõorvosát, amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
- Ritka (10 000-bõl 1-10 beteget érinthet):
látászavarok, mint például homályos látás, csalánkiütés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, testsúlyváltozások, emelkedett testhõmérséklet, a végtagok megdagadása (perifériás ödéma), allergiás reakciók, depresszió, mellmegnagyobbodás férfiaknál, ízérzés zavara.
- Nagyon ritka (10 000-bõl kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
zavartság.
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhetõ meg):
hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepelnek ilyen tünetek), bizsergés és tûszúrásérzés (paresztézia), csökkent vérnátrium-szint, bõrkiütés, esetleg ízületi fájdalom.
Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelõorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévõ kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenõrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

Vérvizsgálatok során észlelt mellékhatások:
- Nem gyakori (1000-bõl 1-10 beteget érinthet):
emelkedett májenzim-értékek.
- Ritka (10 000-bõl 1-10 beteget érinthet):
emelkedett bilirubin; emelkedett vérzsírszint, a neutrofil granulocitáknak nevezett fehérvérsejtek számának hirtelen csökkenése a keringõ vérben.
- Nagyon ritka (10 000-bõl kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
vérlemezkeszám-csökkenés, amely a normálisnál erõsebb vérzést vagy véraláfutásokat eredményezhet, fehérvérsejtszám-csökkenés, amely a fertõzések gyakoribb kialakulásához vezethet, a vörösvértest- és a fehérvérsejtszám, valamint a vérlemezkék számának egyidejû rendellenes csökkenése.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetõségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektõl elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idõ (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idõ az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elõsegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: pantoprazol. 20 mg pantoprazolt tartalmaz gyomornedv-ellenálló tablettánként (nátrium-szeszkvihidrát formájában).
- Egyéb összetevõk:
Tablettamag: butil-metakrilát kopolimer, vízmentes nátrium-karbonát, kalcium-sztearát, A-típusú karboximetilkeményítõ-nátrium, mannit.
Albevonat: nátrium-laurilszulfát, makrogol 400, talkum, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Gyomornedv-ellenálló bevonat: sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E 171), propilén-glikol, talkum, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1).

Milyen a Gaxtron Start gyomornedv-ellenálló tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Világossárga színû, ovális, mindkét oldalán domború felületû, gyomornedv-ellenálló bevonattal ellátott tabletták.

Kiszerelés:
14 db, illetve 28 db gyomornedv-ellenálló tabletta
OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Goodwill Pharma Kft.
6724 Szeged
Cserzy Mihály u. 32.

Gyártó
Actavis Hf.
Reykjavikurvegur 78, PO Box 420,
IS-222 Hafnarfjordur,
Izland

Actavis Ltd.
BLB016
Bulebel Industrial Estate
Zejtun ZTN 3000
Málta

BALKANPHARMA DUPNITSA AD
3 Samokovsko Shose Str.
Dupnitsa 2600
Bulgária

OGYI-T-21931/02 14x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-21931/03 28x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. április

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

.