Fibroadenoma - a jóindulatú emlődaganat

Tünetei, észlelése és kezelése

Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke, radiológus főorvos ajánlásával

A fibroadenomák a jóindulatú melltumorok (csomók) egyik leggyakoribb típusát alkotják. Ezek a daganatok szilárdak (nem folyadék tölti ki őket, mint a ciszták esetében), egyértelműen körülhatárolhatóak, és tipikusan kerek vagy ovális formájúak. A fibroadenomák jóindulatú elváltozások, azaz nem rákos daganatok, és nem is alakulnak át rosszindulatúvá. Idővel a méretük növekedhet, ezt általában hormonális változások okozzák.

Fibroadenoma - a jóindulatú emlődaganat

A lenti információk nem helyettesítik az orvosa által adott felvilágosítást, de a benne leírtak segítik, hogy kérdéseket tehessen fel a beavatkozással kapcsolatban.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A fibroadenomák egy része kitapintható a mellszövetben. Némelyik évekig nem változik, egyes esetekben azonban idővel egy golflabdánál is nagyobbra nőhetnek. Sok nő kényelmetlennek és zavarónak érzi ezeket a csomókat, amelyek időnként fájdalmasak, és érzékenyek is lehetnek. Egyes esetekben a fibroadenomák fizikailag is deformálhatják a mellet. A csomók okozta szorongás egyénenként változik.


A fibroadenoma észlelése

A fibroadenomákat leggyakrabban az emlő önvizsgálata, vagy orvosi vizsgálata során találják meg. Ilyenkor további vizsgálatok végezhetők: ultrahang, mammográfia vagy egyéb képalkotó eszköz használata, mint pl. MRI. A fibroadenomák a fizikai és a képalkotó vizsgálatok során tipikus megjelenést mutatnak, de a diagnózist legtöbbször mintavétellel meg kell erősíteni – mivel a képalkotó vizsgálatok után sem lehet minden esetben teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a daganat valóban jóindulatú.


A fibroadenoma diagnosztizálása

A határozott diagnózis a szövetmintavétel (biopszia) után következik. A legtöbb esetben minimálisan invazív, képalkotó eszköz által vezérelt biopsziát végeznek (minimálisan invazívnak nevezzük az olyan beavatkozásokat, melyeket új technológia segítségével végzünk, nagyobb, a testen ejtett vágás nélkül). Ezt az eljárást a kezelőorvosa a rendelőjében, helyi érzéstelenítésben végzi. Rendszerint ultrahangos vezérlés mellett bevezetnek egy biopsziás tűt az emlőbe, amivel szövetmintát vesznek. A mintát ezután elküldik egy patológusnak, aki mikroszkópos vizsgálattal megállapítja, hogy valóban fibroadenomáról vagy más típusú elváltozásról van-e szó. Az eljárást követően a nők a megszokott módon folytathatják életüket. A szövettani feldolgozáshoz általában 5-10 nap szükséges.


Krioabláció - jóindulatú emlődaganat kezelése fagyasztással

A fibroadenoma fagyasztással történő eltávolítása fájdalommentes, vágás nélküli megoldás, a mell megőrzi eredeti formáját (nem torzul), tehát nemcsak kíméletes, hanem esztétikai szempontból is ideális eljárás. Az innovatív csúcstechnológiás eljárás legnagyobb előnye, hogy rizikója minimális, még az altatás kockázataitól sem kell tartania, ugyanakkor a vágással történő kezeléssel teljesen egyenértékű megoldás. A rövid lábadozási időt nálunk minden igényt kielégítő kényelemben töltheti, a gyors felépülésnek köszönhetően hamar visszatérhet megszokott életéhez. A beavatkozás immunerősítő hatását a szakorvosok világszerte még csak az eddigi vizsgálatok alapján feltételezik, ezt megerősítendő, az ezzel kapcsolatos bizonyító kutatások jelenleg is folynak.


Mi történik a krioablációs (fagyasztásos) eljárás során?

A műtétet egy erre szakosodott munkacsoport végzi; intervenciós radiológus szakorvos vezetésével (olyan radiológus, aki beavatkozásokat is végez). A beavatkozásnál egy intervenciós radiológiai asszisztens) lesz jelen, aki az orvost segíti az előkészületekben, valamint ellátja a klasszikus asszisztensi feladatokat is. A kezelés megtervezésében Komplex Emlődiagnosztikai licencvizsgával rendelkező szakorvos is részt vesz. Szükség esetén aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) is biztosított.

A szúrás helye fölött lévő bőrterületre helyi érzéstelenítőt kap. Amennyiben erre érzékeny (allergiás) lenne, más típusú érzéstelenítőkkel is rendelkezünk, amelyek ugyanúgy alkalmazhatók. Ezt követően az orvos egy apró szúrást ejt, és ezután vezeti be a kezelőtűt a kívánt területre. A kezelőtű megfelelő pozícióban való rögzítése csak tompa nyomó érzést okozhat, a kezelés során húzást, nyomást, tapintást érezhet, de éles fájdalmat a beavatkozás alatt várhatóan nem fog tapasztalni.
A kezelőorvos a helyi érzéstelenítést követően ultrahangos vezérlés mellett a fibroadenomába irányítja a kis szondát (vékony, üreges tű). Az igen alacsony hőmérséklet elpusztítja (ablálja) a megcélzott fibroadenomát. Előkészületekkel és utómunkálatokkal (sebkötözés, ellenőrző vizsgálatok) együtt körülbelül egy órát tölt a kezelőhelyiségben.


Mik a krioabláció (fagyasztás) előnyei a nyitott (sebészi) műtéttel szemben?

Korszerű eljárásunk esetében nincs eltávolított szövet, és az esztétikai eredmények kiválóak. Az emlő formája krioabláció után változatlan, illetve a fibroadenoma méretcsökkenéséből eredő esetleges változás lényegesen enyhébb, mint sebészi műtét esetén. Az eljárás kényelmes és fájdalommentes, mivel a hideg és a helyi érzéstelenítés elzsibbasztja a területet. Varratra nincsen szükség; mivel csak egy apró szúrást ejtenek a bőrön, egy öntapadós sebzárócsík elegendő a lezáráshoz. Ahogy a tűbiopszia után, úgy a krioabláció után is, a nők többsége azonnal visszatérhet a munkába és a megszokott módon folytathatja életét.


Mik az krioablációs (fagyasztásos) kezelés veszélyei?

A krioabláció nagyon biztonságos eljárás, a komplikációk és mellékhatások még az irodalmi adatok alapján is alig fellelhetőek, ilyenek lehetnek a duzzanat a kezelt területen, kis fájdalom, a bőrfelület enyhe fagyási sérülése a szúrás helyén. Extrém ritkán, de előfordulhat bőrpír, gyulladás, véraláfutás, a vártnál kiterjedtebb szövetelhalás. Esetleges hegesedés, meszesedés, zsírnecrosis jelentőség nélküli, normális következményei lehetnek a beavatkozásnak.
A kezelés nem okoz maradandó fájdalmat. Az emlők mastopathiás vagy hormonális eredetű fájdalmainak kezelésére a krioabláció nem alkalmas.

A krioabláció semmilyen összefüggésben nincs az emlőrák kialakulásával. Fontos tudni, hogy a krioterápia nem előzi meg az élete során esetlegesen kialakuló emlőrákot, ezért rendszeres szűrővizsgálatra továbbra is járnia kell.

Mivel a beavatkozás a későbbi szoptatást akadályozhatja, ezért kezelőorvosaink elkerülik az emlőbimbót és környékét.

A fibroadenomák gyakran többszörösek, tehát ha egyszer előfordult, akkor magasabb az esély több hasonló kialakulására a jövőben, ezért rendszeres (éves) ultrahang követés szükséges.


Hol végeznek krioablációs (fagyasztásos) kezelést?

A Premier Med Egészségközpont kíméletes, vágás nélküli, innovatív csúcstechnológiás kezeléseket nyújt jóindulatú pajzsmirigy göbös (strúmás) betegek, jóindulatú emlőtumorral diagnosztizált páciensek, valamint visszértágulati problémákkal élők számára. Budán, exkluzív környezetben, a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológiával felszerelt műtőkkel, Közép-Európában egyedülálló eszközökkel és szaktudással várjuk Pácienseinket.

Egészségközpontunk nem véletlenül specializálódott három területre: hiszünk abban, hogy fókuszáltan lehet kiemelkedőt nyújtani, orvos csapatunk tagjai neves, felkészült, tapasztalt orvosok, az országban szakterületük legjobbjainak számítanak. Számunkra a legfontosabb, hogy Pácienseink felkészülten, szorongás nélkül, jó érzésekkel érkezzenek és elégedetten távozzanak, ezért a Premier Med csapata az első konzultációtól a távozásig teljes figyelmet szentel Önnek. Nálunk mindig van idő és figyelem minden kérdésre, minden tisztázó beszélgetésre, mert mi az Ön csapata vagyunk.

Nálunk minimális a várakozási idő, a lehető leghamarabb biztosítunk időpontot Önnek, és az első konzultációtól a távozásig csapatunk teljes figyelmet szentel Önnek. A hivatásunk és Pácienseink iránti elkötelezettségünk motivált bennünket arra, hogy egészségközpontunk tereit és szolgáltatásait minden részletre kiterjedően úgy alakítsuk ki, hogy a nálunk töltött idő otthonosan, kényelmesen, diszkréten teljen, és minden adott legyen a gyors felépüléshez.

Elérhetőség:
1037 Budapest, Virág Benedek utca 26.
(gépkocsival: Csatárka utca 1.)
+36 1 803 7281

Konzultáljon a Premier Med szakorvosaival: Időpontot foglalok

Honlap: http://premiermed.hu/kezeles_joindulatu_emlodaganat
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

.